De 4 grootste fouten in een leven vol succes

Een succesvol leven. Dat is iets wat iedereen wel wilt, maar hoe? Het maakt niet per se uit wat je doet, maar eerder hoe je het aanpakt. Iedereen zit namelijk anders in elkaar. De een verlangt dit en de ander geeft zijn leven het liefst zo vorm. Beide personen kunnen even succesvol zijn, wat betekent dat succes niet gedefinieerd wordt door het wat maar door het hoe

1. Niet weten wat je verlangt

Je hebt tegenwoordig verschillende cursussen en coaching over onderwerpen die ingaan op wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Het is goed om regelmatig zo’n bijeenkomst op te zoeken om bewust aan de slag te gaan met jouw persoonlijke ontwikkeling. Wat zijn je verlangens? Waar wil jij naartoe groeien? Hoe kan je dat het beste aanpakken? Wat, op de weg naar het realiseren van jouw verlangen, geeft jou energie en wat kost energie?

De meeste mensen nemen tegenwoordig geen tijd om daarover na te denken. Ze zijn alleen maar bezig om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Terwijl het heel gezond is om tijden van rust en reflectie in te bouwen. Alleen zo kom je tot de kern en kan je vanuit die kern gerichter toewerken naar een succesvol leven.

 2. Je neemt geen eigenaarschap

Een ander valkuil is ‘het bij een ander leggen’. Bij het ontdekken van wat je wilt en hoe je daar kan komen, kunnen ook problemen ontstaan. Veel mensen leggen de oorzaak van die problemen bij een ander neer. Bijvoorbeeld; bezuinigingen, geen doorgroeimogelijkheden op je werk, vrienden of familie die je niet supporten, je hebt geen tijd et cetera. Je kan gaan klagen en misschien wel stoppen, maar hier bereik je niks mee.

Het is namelijk jouw leven, dus jouw verantwoordelijkheid om die situatie waar je in zit te accepteren en te veranderen. Jij bent de enige die jouw leven tot een succes kan maken, hoe uitdagend dit soms ook is.

3. Geen juiste focus

‘Je moet veel doen, dan ga je ver komen’. Dit heb ik jarenlang om me heen gehoord. Dus ben ik dit gaan doen. Maar helaas… het werkt niet. Je kan veel doen, maar als je niet weet wat je aan het doen bent, kom je niet veel verder. Je  verzamelt allemaal puzzelstukjes, maar hebt geen idee waar je ze neer moet leggen. Met andere woorden; je hebt geen focus. Daarbij nemen mensen vaak teveel of de verkeerde verantwoordelijkheid op zich. Daardoor kunnen ze niet meer onderscheiden wat ze belangrijk vinden EN waar ze invloed op hebben. En zonder die focus, ga je niet bereiken wat je wilt.

 4. Je onderneemt geen actie

Actie is cruciaal! Zonder actie kom je nergens. Er moet een motor in gang worden gezet en dat kost energie, maar zodra hij draait, draait hij op volle toeren! Door alle opgedane zelfkennis kan je gaan denken dat je het nu wel weet. Dat je er klaar voor bent. Helaas heb ik maar als te vaak gezien en ondervonden dat je door die gedachte niet tot actie overgaat. Je hebt namelijk al zoveel energie gestoken in het ontdekken van jezelf dat je als vanzelfsprekend verandering verwacht. Echter komt het resultaat pas als je die kennis omzet tot de juiste acties.

Ik heb in mijn ontdekkingstocht veel geleerd en mijn inzichten deel ik graag met jou. Door te ervaren kwam ik erachter wat wel & wat niet werkt. Ik bespaar je graag wat valkuilen, zodat je direct over kan gaan op het succesvol leiden van jouw leven.

Vind je dit interessant en ben je nieuwsgierig naar meer? Kijk dan hier.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Herken je de valkuilen? Hoe ga jij hiermee om?
Laat je reactie hieronder achter.

2 antwoorden
  • Petra van Es
   Petra van Es zegt:

   Hi Bart,

   Bedankt voor je reactie! Leuk! Gelukkig zijn ze niet meer van toepassing nee, maar ik ben door alle ritten heen geweest. Fijn om te kunnen delen zodat anderen er bij voorbaat iets aan hebben.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *