Verbinding is wat we zoeken

De trend

Heb jij hem ook ontdekt? Dat ondanks de crisis, wetgeving en bezuinigingen, we weer terug willen naar datgene wat diep in ons ligt. Naar verbondenheid. Dat verlangen naar verbondenheid is al eeuwen oud. De laatste tijd is het alleen steeds meer ondergesneeuwd geraakt, het is een zoekplaatje geworden. Door de crisis zijn banen schaars en is onze focus verplaatst van samen leven naar het eigen belang voorop stellen. “Ik moet een baan, omdat ik anders niet in mijn levensonderhoud kan voorzien”. In plaats van “hoe kunnen wij dit opvangen”. Natuurlijk is dit een ideaal-plaatje en zijn er genoeg dingen die we zelf kunnen en mogen ondernemen.

 

Behoefte aan verbinding

Maar de schreeuw., de behoefte naar verbinding blijft. De zorgsector doet zijn uiterste best om persoonlijke zorg te waarborgen en winkelketens proberen anders naar hun klanten te kijk
en. Zelfs de zakelijke markt uit nu de behoe
fte aan verbondenheid, aan dat echte contact met de ander. Geen koude acquisitie meer, maar vanuit verbinding zaken doen en samenwerken. De aandacht verschuift van het bedrijf naar zijn medewerkers, van functies naar de persoon achter die functie.

We willen weer communiceren van mens tot mens, waarbij het minder van waarde is wat je doet en des te interessanter wie jij bent.

Goed, daar ben ik achter. En nu dan? Hoe krijgt die behoefte vorm bij mij? Een ideale kans voor mij als social worker en alle collega’s met mij! Er zijn namelijk al veel initiatieven die de verbinding als basis hebben. Kijk maar naar alle wijkinitiatieven, netwerkborrels, jongerencentra en moestuin-acties. Maar hoe zorg ik ervoor dat dit duurzaam blijft? Dat het de behoefte daadwerkelijk bevredigt en het iets in beweging zet?

Jouw identiteit vormt de basis

De vraag die daaraan ten grondslag ligt en waar nu eindelijk ruimte voor is, is de vraag naar mijn, en onze, identiteit. Jouw visie, jouw karakter en jouw persoonlijkheid liggen ten grondslag aan de verbondenheid, aan het communiceren van mens tot mens. Stiekem vind ik die vraag wel lastig hoor! En neem ik wel de tijd voor om dat uit te zoeken? Eerlijk gezegd staat het niet eens op mijn ‘to-do lijst’. Het heeft dus niet echt prioriteit.  Zonde.. Want ik ben van mening dat dat de factor is die ervoor zorgt dat ik die baan krijg of niet. Dat een netwerkgesprek geslaagd is of niet. Dat een bedrijf succesvol is of niet en dat mijn leven pit heeft of niet. 

En dan nu de vraag:
Wie ben jij?

Deel je reactie hieronder. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *